Ugradnja plina na crnom tržištu

Na našim prostorima, zbog teškog ekonomskog stanja, sve se više radi na “crno”. Na crnom tržištu sve se više radi ugradnja plina i ugradnja metana (ugradnja gasa). Preko različitih graničnih prelaza roba prelazi bez plaćanja carine, a šverceri imaju i pravo povrata PDV-a u zemlji iz koje izvoze. Ista se ugrađuje po “povoljnim” cenama, bez mogućnosti izdavanja fiskalnog računa i plaćanja poreza. Zbog ovakvog propusta na graničnim prelazima slabi ekonomija naše zemlje. Takođe, ljudi koji se odluče da instaliraju švercovane uređaje na svoje vozilo više novca izgube nego što uštede.

UGRADNJA PLINA “NA CRNO”

ugradnja plina

Serviseri koji se bave radom na “crno” spremni su na sve. Da bi privukli mušteriju oni nude povoljnije cene od ovlašćenih servisa koji poseduju papire o poreklu robe i koji rade legalno. Njihove mušterije se odlučuju na ugradnju švercovanih uređaja, u servisima bez koji ne poseduju potreban alat za ugradnju i bez adekvatnog iskustva. Nakon određenog broja pređenih kilometara, ukoliko dođe do nekih kvarova, oni ne mogu da servisiraju uređaj u garantnom roku jer uređaj zapravo i nema garanciju. Pošto je ugrađen na crnom tržištu, a mušterija je prihvatila takve uslove ugradnje, oštećeni nemaju kome da se žale jer nemaju račun i papir o garanciji, pa nadležne službe nemaju na osnovu čega da reaguju. Dugoročno gledano ugradnje na “crno” na kraju su najskuplja solucija za naivne ljude.

Zbog robe sumnjivog porekla, ugrađene bez adekvatnog alata i od strane nedovoljno stručnih lica, na vozilima nastaju ozbiljni problemi koji koštaju mnogo.

LPGTECH garantuje za svoje servise i apeluju na sve koji se odluče za ugradnju auto gasa na svoje vozilo da traže račun i garantnu knjižicu kako bi bili sigurni da je ugrađen uređaj koji su tražili i da je uređaj proveren.

U poslednjih par godina naši carinici nisu mnogo švercera gasnih uređaja uhvatili. Zašto? To nije na nama već na nadležnim institucijama koje se bore protiv korupcije i kriminala.

Primer jednog šverca:
http://www.carina.rs/lat/Stranice/Vest.aspx?ListItemID=313

Izvor: www.lpgtech.rs