Upozorenje i saveti

Ugradnja gasa (ugradnja plina i ugradnja metana) na našim prostorima sve je popularnija poslednjih godina, a naročito od kada je cena benzina počela drastično da raste. Kako je potražnja veća, tako je i ponuda sa njom. Sve više majstora odlučuje se na ovaj potez.

Većina majstora, bez licence ili bilo kakve obuke, počinje da se reklamira i ugrađuje gas na vozila. Takođe, ugradnju plina ili ugradnja metana obavljaju bez adekvatnog alata, kao što je gas analizator, koji je osnovno sredstvo kada treba da se našteluje plinska, odnosno gasna mapa.

Oslanjajući se na parametre koje šalje Lambda sonda, oni uz pomoć automatske kalibracije prave mapu, a da pre toga nisu odradili kompjutersku dijagnostiku benzinskog računara i uverili se da ne postoje neke greške u očitavanju parametara.

Nestručan prilaz ovim stvarima uglavnom dovodi do problema sa siromašnom smešom gasova. Ovaj problem u samom početku neće se primetiti, ali kasnije će posledice po motor biti katastrofalne.

Prvi simptomi koji se mogu očekivati usled siromašne smeše:

  • kratak životni vek svećica
  • topljenje centralne, a ponekad i bočne elektrode na svećicama
  • veliki gubitak snage motora uz povećanu potrošnju goriva

Ukoliko se gore navedeni simptomi ignorišu mogu nastati sledeće posledice:

  • oštećenja na klipovima
  • oštećenja na ventilima
  • oštećenje siceva…

Pored siromašne smeše, može se desiti da bude i bogata smeša gasova koja takođe loše utiče na motor i potrošnju goriva.

Da bi se napravila dobra mapa i kalibracija potrebno je kontrolisati gasove uz pomoć gas analizatora. Trenutno servisi koji poseduju gas analizator, proveru rade kada je auto u leru, što nije 100% merodavno. U ovom momentu nemoguće je testirati auto u vožnji pod opterećenjem.

Dakle, ugradnja plina i ugradnja metana nisu tako jednostavni kao što se čini, a alat koji je potreban za ugradnju gasa nije ni malo jeftin i obavezan je.

Naš servis će uskoro biti opremljen Dinamometrom, uz pomoć kojeg ćemo automobile štelovati pod opterećenjem uz konstantno praćenje parametara izduvnih gasova i snage vozila.