Dezinfekcija auto klime

klime1Šta kada vazduh iz ventilacionih otvora počne da smrdi? Klima uređaj može da bude veoma opasan, ne samo zbog naglih promena temperature prilikom izlaska iz automobila, već i zato što se u njemu javljaju razni mikroorganizmi koji stižu do pluća putnika.

Mnogi vozači ni ne pomišljaju na redovno održavanje klima uređaja, čekajući prve simptome, kao što su prestanak hlađenja ili pojava veoma neprijatnog mirisa. U slučaju slabijeg hlađenja, problem je tehničke prirode i uglavnom treba posetiti majstora.

Međutim, šta kada vazduh iz ventilacionih otvora počne da smrdi? Možemo li sami nešto da uradimo?

Srž problema Dezinfekcija auto klime
Rashladni sistem je izuzetno pogodno mesto za razvoj raznih mikroorganizama, pa se savetuje njegovo čišćenje najmanje jednom godišnje. Isparivač je glavni krivac – na njemu se tokom korišćenja klima uređaja javlja kondenzacija, a gde ima vode ubrzo se javljaju i bakterije, alge, buđ… Odatle se ove „kolonije“ šire dalje.

Simptomi Dezinfekcija auto klime
Neprijatan miris je siguran znak da nešto nije u redu. Ne zavaravajte se time što je smrad, na primer, prisutan samo prvih nekoliko minuta rada klime ili nakon njenog isključivanja. Razni mikroorganizmi su sigurno tu, a ventilator ih konstantno uduvava u kabinu.

Rizik Dezinfekcija auto klime
Smrad je najmanji problem. Stručnjaci tvrde da vazduh koji stiže iz klima uređaja „okupiranog“ od strane mikroorganizama predstavlja rizik po zdravlje, uključujući pojavu raznih alergija. Tu su i iritacija grla, očiju, nosa, otežano disanje, suvi kašalj…

Rešenje Dezinfekcija auto klime
Najbolje rešenje jeste profesionalna dezinfekcija u našem servisu. Cena dezinfekcije auto klime kod nas iznosi 3000 din . Dezinfekciju auto klime vršimo isključivo sa profecionalnim ultrazvučnim uređajem i specijalnom tečnošću namenjenu za tu vrstu dezinfekcijeuređaj se ostavlja unutar zatvorenog automobila sa uključenom klimom i recirkulacijom počinje da ispušta paru koja je u stanju da stigne do najskrivenijih delova ventilacionog i rashladnog sistema.

Obavezno treba promeniti i filter kabine (polen filter). Čišćenje može da traje od pola sata naviše. Dezinfekcija auto klime

Klime2
Duvanski dim
Dezinfekcija auto klime
Ukoliko pušite, ne radite to u automobilu, naročito kada radi klima uređaj i kada je uključena recirkulacija vazduha. Čestice dima se vrlo „efikasno“ lepe na sve komponente rashladnog sistema, uključujući i zidove ventilacionih kanala, odakle je gotovo nemoguće ukloniti ih.

Tako ćete sebi obezbediti trajan miris cigareta u kabini svaki put kada uključite grejanje ili hlađenje.

Preventiva Dezinfekcija auto klime
Dva-tri minuta pre završetka vožnje isključite klima uređaj i ostavite ventilaciju da radi, kako bi se isparivač osušio. Tako će se onemogućiti ili bar usporiti razvoj mikroorganizama. Neka vam ova procedura uđe u naviku.

Takođe, izbegavajte korišćenje klima uređaja na kratkim relacijama. Ukoliko to već činite, pustite da ventilacija radi još neko vreme nakon zaustavljanja.

Redovno menjajte filter kabine.

Pažnja Dezinfekcija auto klimе Dezinfekcija auto klime
Ne preterujte sa hlađenjem – ukoliko je temperatura u automobilu znatno niža od spoljne, organizam prilikom izlaska može pretrpeti pravi šok, što kod srčanih bolesnika može biti izuzetno opasno. Ovo je još jedan razlog da pet ili deset minuta pre kraja vožnje ugasite klima uređaj i polako se pripremite za višu temperaturu.

Zaključak Dezinfekcija auto klimе Dezinfekcija auto klime
Svi želimo da uštedimo. Ipak, imajte u vidu da je profesionalno čišćenje klimeje najefikasnije i najzdravije. Razni sprejevi, pene i druga priručna dezinfekciona sredstva će u nekim slučajevima pomoći, u drugima neće.

Čistite klima uređaj čak i ukoliko se ne javlja smrad. Naučnici su dokazali prisustvo velikog broja bakterija, plesni, drugih mikroorganizama i njihovih produkata u ventilacionim sistemima automobila starih samo nekoliko godina,čak i kada se ne oseća apsolutno nikakav neprijatan miris u kabini. Dezinfekcija auto klime